VIA HUȚULCA
APT Bucovina implementează în nordul județului Suceava un nou traseu tematic de drumeție, ce pune în valoare moștenirea culturală a huțulilor din Obcinele Bucovinei.
Datorită prezenței comunităților de huțuli, Obcinele Bucovinei oferă un exemplu unic de habitat de munte, cu un peisaj superb de gospodării tradiționale dispersate pe culmile împădurite.
Turiștii se pot bucura de poienile înflorite și de poveștile localnicilor deosebit de primitori, trăind experiențe de neuitat. De-a lungul traseului turiştii pot vizita gospodării tradiționale huțule, pot participa la activități cotidiene dintr-o astfel de gospodărie, se pot bucura de o masă la stână cu degustări de brânzeturi sau pot asista la demonstrații de încondeiere ouă, meșteșug dus la rang de artă de către huțuli.
Traseul Via Huțulca are 8 etape de drumeție, cu lungime între 8 și 15 km, cu grad de dificultate ușor spre mediu. Traseul este accesibil în toate anotimpurile. Poate fi parcurs în întregime sau pe porțiuni, în 1-3 zile, cu cazare la pensiuni sau gospodării pe munte.
Proiectul Via Huțulca urmărește dezvoltarea durabilă a comunităților rurale din zona Obcinilor Bucovinei prin:
- Promovarea și dezvoltarea unor zone mai puțin cunoscute: amenajarea unor gospodării tradiționale sub formă de puncte gastronomice locale sau de spații de primire turiști de tip cabană, formarea de ghizi locali, punerea în valoare a unor resurse și produse locale.
- Salvarea arhitecturii tradiţionale și promovarea atracțiilor turistice autentice, a tradițiilor, a meșterilor locali, etc.
- Cultivarea respectului pentru natură și pentru protejarea mediului înconjurător.
Proiectul este implementat atât din resurse proprii ale APT Bucovina, cât și cu sprijinul comunității locale sau a partenerilor de pretutindeni, prin voluntariat, sponsorizări și donații.
PARTENERI:
Tags: VIA HUȚULCA, Obcinele Bucovinei